Group

Afvalscheidingswijzer voor plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen worden veelal gescheiden ingezameld, maar plastic producten als speelgoed of tandenborstels niet. De afvalscheidingswijzer toont of het product bij het kunststof verpakkingsafval mag worden weggegooid.

Op sommige verpakkingen en producten, met name die van plastic, zie je een recycle-logo met een nummer in een driehoek van pijlen. Het nummer staat voor het soort materiaal. De eerste zeven nummers zijn voor verschillende plasticsoorten. Het logo zegt niets over het gebruik van gerecycled materiaal, en ook niet over de afvalbak waar je het in moet gooien. De afvalscheidingswijzer laat zien waar je het product weg kan gooien. 

Recycling van plastic

Het plastic wordt in een sorteringsfabriek eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Deze gaan daarna door een versnipperaar, worden gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van die korrels kunnen weer nieuwe plastic producten gemaakt, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers. Bij gemeenten waar je plastic verpakkingen bij het restafval gooit, zit er een stap tussen. Dan haalt een zogenaamde nascheidingsinstallatie eerst de plastic verpakkingen uit het restafval.

           

Zie hier voor meer informatie over de afvalscheidingswijzer.