Skip to main content

< Terug naar het overzicht

Interview met Ekoplaza over duurzaam verpakken

De groothandel in biologische producten Udea, voornamelijk bekend van supermarktketen Ekoplaza, houdt zich al vanaf het begin veel bezig met duurzaam verpakken. Zoals kwaliteitsmanager Steven IJzerman aangeeft, is de strategie in eerste instantie verpakkingsvrij, dan herbruikbaar.

Waar andere supermarkten eerst wat huiveriger waren tegenover statiegeld, is Ekoplaza een groot voorstander. IJzerman: “In onze winkels hebben wij een breed assortiment met statiegeldsystemen, waaronder bij de zuivel in potjes. En ook bij sappen.”

De winkels van Ekoplaza beschikken ook over tapsystemen. IJzerman: “Hoewel we dit al jaren in de winkels hebben, zijn we nog steeds bezig met hoe we dit toegankelijker kunnen maken. We geloven dat het nog makkelijker moet kunnen, nog laagdrempeliger voor de grote groep consumenten.” Ook wil Ekoplaza graag tegen het einde van dit jaar een test doen waarbij de consument zijn eigen potje kan meenemen om te vullen bij de tap - nu gebruiken zij nog zakjes die gevuld kunnen worden.

Op dit moment houdt Ekoplaza voornamelijk zijn versafdelingen opnieuw tegen het licht, om volgende stappen te zetten. Deze maand (mei 2022) opende de eerste Ekoplaza Foodmarqt, waarin meer ruimte is voor vers. IJzerman: “In dit nieuwe concept is ruimte voor meer verpakkingsvrij en meer herbruikbaar. Voor ons is het heel interessant om daar te kijken naar mogelijkheden en te zien wat werkt, zodat we dit kunnen meenemen naar de andere winkels.”