Skip to main content

< Terug naar het overzicht

Mondiale conferentie over belang van circulaire economie in behalen van klimaatdoelstellingen

Studio van de World Circular Economy Forum + Climate conferentie

 

Circulaire economie is hot in Nederland! Er is enorme bedrijvigheid op het onderwerp; er zijn veel slimme ondernemers en consumenten met mooie oplossingen, de overheid zet er sterk op in, en diverse onderzoeken geven meer inzicht in de materie. Dat de Nationale Conferentie Circulaire Economie in februari druk bezocht was, verbaasde daarom ook niet. 

Binnenkort gaat Nederland ook internationaal zijn beste beentje voorzetten. Op 15 en 16 april ontvangen staatssecretaris Van Veldhoven en minister Kaag namens Nederland vertegenwoordigers van o.a. regeringen, (internationale) organisaties en bedrijven bij het World Circular Economy Forum + Climate. Tijdens deze virtuele conferentie staat de bijdrage van circulaire economie aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen, die mondiaal nog lang niet in zicht zijn, centraal. Die bijdrage is substantieel: een voorzichtige inschatting zegt dat mondiaal 20% van alle klimaatemissies voorkomen kan worden wanneer we overstappen op een circulaire economie. In sommige delen van de wereld, zoals Europa, is dat percentage zelfs nog hoger. De circulaire economie biedt daarmee een enorme kans; geen Parijsakkoord zonder circulaire economie! 

WCEF+Climate is toegankelijk voor iedereen. Je kunt op verschillende manieren meedoen aan het gesprek over circulaire economie. In elke sessie zijn interactieve momenten, maar ook in de virtuele lobby van de conferentie zijn koffietafels waar je ideeën kunt uitwisselen en mensen kunt ontmoeten—net als tijdens een reguliere conferentie. 

Sprekers en programma

Inmiddels hebben veel belangrijke leiders hun deelname bevestigd. Vanuit de VN is er een brede vertegenwoordiging op hoog niveau: Amina Mohammed (plv SG van de VN), Patricia Espinosa (UNFCCC), Achim Steiner (UNDP), om er een paar te noemen. Het internationale bedrijfsleven is er ook aanwezig met bijvoorbeeld CEO van Philips, Frans van Houten en de CEO van de Mahindra Group, een groot Indiaas conglomeraat. Tot slot schuiven er veel ministers van over de hele wereld aan, naast Nederland onder andere: Chili, Zweden, Colombia, Finland, Ghana en Italië. 

Het programma is gevarieerd: van de plek van circulaire economie in nationale klimaatstrategieën en de bijdrage aan SDG’s, naar het meten van circulaire vooruitgang en de rol van de financiële wereld. Daarnaast gaan we circulair koken met een kok uit Ghana én kun je kijken naar een circulaire modeshow. 

Het hele programma vind je op de website en ook inschrijven kan hier eenvoudig: www.wcefplusclimate.com. Volg ons op Twitter voor de laatste nieuwtjes: @wcefplusclimate. En verspreid dit bericht verder in je netwerk natuurlijk.