Nieuw bekersysteem Vierdaagse uitstekend bevallen

Schone straten in Nijmegen na afloop van het grootste evenement van Nederland: als eerste stadsbrede evenement heeft de Vierdaagse een retoursysteem opgezet om softcupbekers hoogwaardig te kunnen recyclen. En dat met een bezoekersaantal van ongeveer 1.5 miljoen bezoekers verspreid over zeven dagen, en 145 verschillende ondernemers met podia en terrassen met die deelnamen aan de bekerinname.
De invoering van het bekersysteem, waarbij bezoekers 50 cent duurzaamheidstoeslag betaalden voor hun eerste bekertje, en bij hun volgende bestelling de lege beker weer moesten inleveren, is boven verwachting verlopen. Burgemeester Bruls: “Ik ben ontzettend aangenaam verrast hoe groot het effect nu al is. We zijn hiermee gestart als meerjarenproject, om langzaam toe te werken naar steeds minder afval op de grond tijdens de Vierdaagseweek. Petje af aan iedereen die hieraan meewerkt!”
De eerste schattingen van afvalverwerker Dar geven aan dat er zo’n 20.000 kilo plastic bekers apart zijn ingezameld, waar weer nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. Reacties van het publiek en de organisatoren van de podia waren overwegend enthousiast. De resultaten worden de komende tijd geanalyseerd en gedeeld, zodat de evenementensector startklaar is voor de wetgeving die vanaf 2024 het gebruik van plastic wegwerkbekers zonder circulair systeem verbiedt.
Plastic Pact ondertekenaar VierDaagseFeesten: "Doordat wij een ontzettend divers publiek ontvangen, en mensen in een festivalsetting vaak ontvankelijker zijn om zich te laten verrassen en nieuwe dingen te ontdekken, zijn de Vierdaagsefeesten bij uitstek geschikt om innovaties die op kleinere schaal al pilots hebben gedraaid, vervolgens te testen op grote schaal."