Group

Weggooiwijzer voor plastic verpakkingen

Plastic Pact NL ondertekenaars werken aan 100% recyclebaarheid van alle plastic verpakkingen en eenmalige plastic producten. Verpakkingen kunnen optimaal worden verwerkt en gerecycled, indien ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen. De Weggooiwijzer maakt het consumenten makkelijker om verpakkingsafval op de juiste wijze weg te gooien.

Door de jaren heen heeft de consument steeds meer mogelijkheden gekregen om afval te scheiden. Dit heeft het weggooien van verpakkingen ingewikkelder gemaakt, want wat moet waar? Logo's (iconen) op de verpakkingen geven aan tot welke categorie afval de verschillende onderdelen van een verpakking behoren.

Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies

Als bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt, kunt u het afnemers en consumenten makkelijk maken om verpakkingsafval op de juiste wijze weg te gooien. Als uw verpakkingen na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen, kunnen ze optimaal worden verwerkt en gerecycled.

Per onderdeel van de verpakking dat in een aparte afvalstroom moet worden weggegooid, wordt een icoon geplaatst. Voor plastic verpakkingen is er een logo beschikbaar van Plastic Heroes, dit geeft aan of de verpakking bij het kunststof verpakkingsafval mag worden weggegooid.

Het logo van Plastic Heroes, dat geplaatst kan worden op plastic verpakkingen, is niet vrij te gebruiken. Alle andere iconen wél. Voor het gebruik van het Plastic Heroes logo moet een gebruiksovereenkomst worden gesloten met de beheerder van het Plastic Heroes logo: Stichting Proloog, via info@stichtingproloog.nl. Aan het gebruik van dit logo zijn daarna geen kosten verbonden.

Voor verdere uitleg over het gebruik van de Weggooiwijzer kunt u de handleiding downloaden.