Wetgeving op komst voor wegwerpplastics

Volgend jaar wordt de Europes Single Use Plastics Directive (EU 2019/904) in Nederland geïmplementeerd. Dat gebeurt met een pakket van wettelijke maatregelen, waaronder productvereisten, een reductieverplichting en een handelsverbod. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat biedt een overzicht in deze infographic.
Gerelateerd nieuws

Campina Biologisch verwijdert plastic dop van literverpakkingen
Campina Biologisch is vanaf deze week verkrijgbaar in een milieuvriendelijkere verpakking. De liter-verpakkingen hebben een vernieuwde schenkopening die de plastic draaidop overbodig maakt en hiermee de productie van miljoenen plastic draaidoppen voorkomt. Ook is er in de verpakking een laagje minder materiaal gebruikt, waardoor het ongebleekte bruine karton direct zichtbaar is. De nieuwe verpakking heeft hiermee ten minste 37% minder CO₂-uitstoot ten opzichte van de oude verpakking.

Felicitaties voor het Canada Plastics Pact
Plastic Pact Nederland feliciteert het Canada Plastics Pact met zijn oprichting! Met 41 ondertekenaars – bedrijven, branches, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties – heeft ook dit Pact concrete doelstellingen voor 2025: overbodige en problematische plastic verpakkingen identificeren en elimineren, 100% herbruikbare of recyclebare verpakkingen, 50% effectieve recycling en 30% recycled content in plastic verpakkingen. Wereldwijd zijn er nu 10 Plastics Pacts opgericht.

Roadmap European Plastics Pact
Ook het Europese Plastic Pact, met 143 ondertekenaars uit 20 Europese landen, komt op stoom. Het heeft zojuist zijn roadmap gepubliceerd, die veel synergie vertoont met de werkzaamheden van het Plastic Pact Nederland.

"De plastic cirkel is rond" - podcast over een nieuw leven voor plastic
De plastic cirkel is rond. Een podcastserie over een nieuw leven voor plastic. In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt TNO samen met NRC XTR in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie.

Utrechtse cafés starten experiment met meeneembekers
In twee Utrechtse cafés begint deze week een proef om de enorme berg van drie miljard weggegooide koffiebekertjes per jaar omlaag te brengen.

Deelnemen aan Food2Food test bij het Nationaal Testcentrum Plastic
In het eerste kwartaal 2021 gaat de projectgroep Food2Food een test uitvoeren bij het Nationaal testcentrum Plastic te Heerenveen. Het doel hiervan is het gaan sorteren van PP/PET Food verpakkingen met digitale codes, waardoor het mogelijk wordt Food-graded materiaal te sorteren. Dit is een belangrijke stap, die ervoor kan zorgen dat voedselverpakkingen weer hoogwaardig hergebruikt kunnen worden als grondstof voor een nieuwe Food verpakking PET/PP.